Hogy működik az Aliexpress?

Az AliExpress egy online piac, amelyet az Alibaba működtet. Kínai vállalatok nemzetközi termékeiket értékesítik, beleértve a magyarországi ügyfeleket is.Megmutatom hogyan lehet okostelefonokat, mindenféle elektronikai cikket vagy igazából bármit megtalálni az oldalon.

Egy másik posztban leírtam, hogyan kell átállítani a nyelvet magyarra, regisztrálni, és rendelni.

Tartalom

Mi az AliExpress?

Az AliExpress egy kínai online piac, amely a nemzetközi vásárlókra koncentrál. A weboldal lehetővé teszi a kínai vállalatok számára, hogy termékeiket az egész világon – többek között Magyarországon – vásárlók számára is értékesítsék. Csakúgy, mint az Amazonon, szinte mindent megtalálsz itt. Sőt, sok termék nem található meg máshol.

Az AliExpress tehát leginkább az eBay-hez hasonlítható. Az eladók függetlenek, és az AliExpress csak platformként szolgál az eladók számára.

Az AliExpress az Alibaba Group része. Ez egy több milliárd dolláros vállalat, amely eredetileg B2B vagy business-to-business (vállalkozásoknak szánt) kereskedési portál volt. Ezenkívül kínál fogyasztói (B2C), fogyasztótól fogyasztóknak (C2C), felhő és fizetési szolgáltatásokat is. A cég már régóta dolgozik azon, hogy üzleti tevékenységét Európára is kiterjessze.

Miért olyan olcsó az AliExpress?

Ennek két fő oka van:

 1. Közvetlenül a gyártó értékesít
 2. A termékek másolatok (márkás termékek esetén)

Lehet, hogy közvetlenül a gyártótól rendeltél. A legtöbb termék Kínában készül; a gyenge szerzői jogi törvények és az alacsony termelési költségek alacsony árat biztosítanak.

A második lehetséges ok az, hogy egy hamis terméket rendeltél. Kína ismert arról, hogy kedvez a hamisított áruk gyártóinak, és ez alól az AliExpress sem kivétel. Ott is lehet rendelni mindenféle hamisítványt, az elektromos készülékektől a ruházatig. Ennek megfelelően légy elővigyázatos.

Mennyire megbízható az Aliexpress?

Az AliExpress platform olyan biztonságos, mint az Amazon vagy az eBay. Az AliExpress és az Alipay szintén szilárd vásárlói védelmet nyújtanak. Természetesen nem tévedhetetlenek – de a statisztikák azt mutatják, hogy a két rendszer jól működik.

Talán az egyetlen hátránya a kereskedők ellenőrzési folyamata. Ezt hanyagnak nevezném. Csak a szárazföldi Kínából származó kereskedők hirdethetik termékeiket az oldalon, és számtalan bejelentés van a csalókról. Az AliExpress Biztonsági Központban vannak esettanulmányok a csalási ügyekről és tippek a csalások elkerülése érdekében.

Népszerű csalások:

 • Meggyőzik az ügyfeleket, hogy előre fizessenek az Aliexpressen kívül, majd nem küldik el a rendelést.
 • A termékek rendkívül olcsóvá válnak, majd a vásárlás után nem szállítanak anélkül, hogy a vevő többet fizetne.
 • Hamisított terméket árulnak.

Tippek: Így vásárolj az AliExpress-en

Hogyan védekezhetsz a csalók és a hamisítók ellen az AliExpress-en? Íme néhány tipp, amelyek segítenek a zökkenőmentes lebonyolításban.

Ha az ár túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem igaz!

Az ár az első átverés, amellyel a csalók szeretnének csapdába ejteni. Egy teljesen egyedi ajánlatot ígérnek. Ellenőrizd a többi weboldalt, és hasonlítsd össze a rendelni kívánt cikk árát. Ha az AliExpress ár rendkívül alacsony, akkor hamis termék lehet, vagy az eladó csaló.

Nézd meg az eladó értékeléseit

Ha az eladó már átvert valakit, esélyes, hogy az értékelései között ez látszik. Légy óvatos, ha más vásárlók azt mondják, hogy nem kapták meg a megrendelésüket, vagy hogy rosszabb terméket kaptak. Én mindig jó értékelésekkel rendelkező eladóktól rendeltem, és soha nem volt probléma az megrendelt termékekkel.Mindazonáltal óvatosnak kell lenned, és nyitva kell tartani a szemed: minden kereskedési platformon előfordult már, hogy a kereskedői fiók felett illetéktelenek vették át az irányítást.

Hogyan érdemes olvasni a véleményeket?

A kritikák listájának megtekintésének a legjobb módja a „Képekkel” lehetőség.

Sok vásárló feltölti a megrendelt termék képét, amikor véleményt küld be. Ez jó módja annak, hogy megtudd, az emberek ténylegesen megkapják-e a megfelelő terméket, és hogy a minőség kielégítő-e.

A teljes értékesítési visszajelzőlista eléréséhez kattints a gyémánt ikonra a Eladott részben.

Fontold meg a vásárlás előtt is: kérdezd meg, hogy kell-e fizetni vámot és adót, és hogy egyáltalán importálhatod-e az országába a terméket.

Vásárolj biztonságosan: az AliExpress védi a vevőket, angolul „Buyer Protection”

Az AliExpress saját Vevővédelmének köszönhetően biztonságosan vásárolhatsz. A vásárlás ellenértéke nem közvetlenül az eladóhoz érkezik, hanem az Aliexpress-hez. Az Aliexpress gondoskodik később az eladó kifizetéséről.

Miután az áru megérkezik és te jelzed, hogy minden rendben volt, skkor (és csak akkor!) a fogják a pénzt átutalni az adott kereskedőnek.

Az AliExpress garantálja, hogy

 • a vételárat teljes mértékben visszatéríti, ha az áru nem érkezik meg a bejelentett időablakban;
 • a vételárat teljes egészében vagy – a viszonteladóval folytatott konzultációt követően – részben visszafizetik, ha az áru nem érkezik meg a kívánt állapotban.

Ha a kapott termék eltér a megrendelttől, eldöntheted, hogy visszaküldöd és visszakapod a teljes árat, vagy megtartod és részleges visszatérítést kapsz.

Ha problém van az árukkal, akkor kérheted a konfliktusmegoldást, hasonlóan a PayPal-hoz. Mindenképpen vedd figyelembe, hogy panaszodat a termék átvételének megerősítése előtt nyújsd be. Ezt követően ez a lehetőség már nem létezik! Ha az áruk hibásak, először megpróbálhatod megbeszélni chaten a kereskedővel. Ha ott nem sikerül, használd az AliExpress konfliktusmegoldási szolgáltatását.

Miután megkaptad, alaposan ellenőrizd a megrendelést

Mivel a letéti rendszer lehetővé teszi a kifizetés visszatartását a megrendelés teljesítéséig, ellenőrizheted, hogy a megrendelés valóban megegyezik-e a részletekkel, mielőtt a kereskedő megkapja a pénzét. Nemcsak azt kell ellenőrzi, hogy mindent elküldtek-e, és hogy a termék úgy néz-e ki, ahogy kell, hanem azt is, hogy hamis-e (ha egy márkás terméket vásároltál).

Garancia és jótállás

Mivel az AliExpress egy nemzetközi kereskedési platform, és a kereskedők és gyártók nagy része nem Európából származik, nincs magyar vagy európai garancia és jótállás. Ezért minden egyes kereskedő saját szabályokat állapít meg. Nincsenek egységes vagy törvényi rendelkezések a tételek visszaküldésére vagy a hibás termékekre vonatkozó visszatérítésekre.

Az AliExpress azonban többszálas biztosítást nyújt, amely kompenzálja a garancia hiányát. A modell hasonlít a mobiltelefon-biztosításhoz (elejted, elázik, stb.). Kapsz egy csere-garanciát, amely kár esetén 20 napon belül ingyenes új eszközt biztosít.

Mit nem érdemes AliExpress-en vásárolni

Természetesen előfordulhat, hogy már megrendelted a következő kütyüdet az AliExpressen, és nem volt vele probléma. De javaslom, hogy az alábbi kategóriák esetén kétszer gondold meg a rendelést.

Ruházat

Ha ruhát vásárolsz az interneten, valószínűleg már tudod, hogy az „XL” gyakran csak az „M” méretnek felel meg. Úgy vélem, hogy a ruházat megvásárlása szürke terület. Bár nem vagyok teljesen ellene, jobb, ha olyan weboldalakon vásárolsz, amelyek termékeiket a nyugati vásárlókhoz igazított méretben értékesítik.

Akkumulátorok

Őszonte leszek, már én is rendeltem akkumulátort a digitális fényképezőgéphez, okostelefonhoz és laptophoz az AliExpressen, és eddig nem voltak problémák. De ha valami baj van, akkor semmit nem tehetsz.

Népszerű márkás termékek

Ha rendelsz egy Louis Vuitton kézitáskát, biztos lehetsz benne, hogy hamis. A híres márkák szinte mindig hamisak Alin. Amikor a márkákról beszélek, ide tartozik a Nike, az Apple, a Samsung, a Coach, a Sony, a Segway stb..

Azok a cégek, amelyek termékeiket Kínában gyártatják, szigorú forgalmazási irányelveket szabnak meg a gyrátókkal szemben. Senki sem tud 10 iPhone-nal a táskájában kijutni a Foxconn gyárból, majd eladni Aliexpressen. Ezért nem rendelhető az iPhone közvetlenül a Foxconn-tól, még ha a gyártók is.

Szerzői joggal védett termékek

Még engedéllyel rendelkező termékek esetén is nagyon óvatosnak kell lenned. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Disney rajzfilmfigurák
 • Képek híres emberekről
 • A sportcsapatok logói
 • Az olimpiai játékok logói, stb.
 • Figurák videojátékokból (Angry Birds, Pokémon stb.)
 • Autómárkák logói, stb.

Hogy ilyen termékeket gyárthasson, a gyártónak egy speciális licenc megállapodást kell kötnie a szerzővel, és fizet egy fix, vagy folyamatos licensz díjat. A gyártók többsége Kínában nem rendelkezik ilyen licencszerződéssel, és ezeket a terveket a tulajdonos hozzájárulása nélkül használja. Ez természetesen illegális, és szélsőséges esetben akár bajba is kerülhetsz, ha ilyen termékeket rendelsz.

Magától értetődő, hogy kábítószereket vagy egyéb tiltott anyagokat sem szabad rendelni. Vagy elkobozzák a vámhatóságok és kivizsgálást kezdeményeznek ellened, vagy az eladó csaló. Ilyenkor arra játszanak, hogy nem tudod jelenteni az átverést, mert a rendelt termék illegális.