Hogy működik a Paypal?

A PayPal-ra 18 éves kortól lehet regisztrálni. A regisztráció gyors, csak néhány adatot kér a Paypal és máris használható a számla. Hogy mire? Ugyanarra, mint egy bankszámla és egy bankkártya. Küldhetsz és fogadhatsz pénzt, és vásárolhatsz vele.

A számlának azonban kezdetben vannak bizonyos korlátozásai, úgynevezett küldési, fogadási és terhelési korlátok. Ezeket a korlátokat fel lehet oldani bankszámla vagy hitelkártya beregisztrálásával. A PayPal ezt követően ezeket fogja használni fizetéskor. Be lehet állítani egy fizetési forrást alapértelmezettként, vagy minden alkalommal dönthetsz, hogy miként szeretnél fizetni.

Néhány országban részletre is lehet vásárolni a Paypal-on keresztül. Ilyenkor megterhelik a számlát a részletekkel. 5000 eurónál többet nem nem lehet így fizetni, és természetesen kamatot is tesznek a részletekre. A kölcsönt bármikor teljes egészében vissza lehet fizetni. Ezt a funkciót azonban a cikk írásakor még nem érhetik el Magyarországról.

Ha a PayPal-számla egyenlege negatívba csúszik, például azért, mert problémák merültek fel egy fizetéssel, akkor azt ki kell egyenlíteni. Csak ezután fizethetsz újra PayPal-on keresztül. A kiegyenlítéshez egyszerűen pénzt kell utalni a PayPal számlára.

Tartalom

Online fizetés Paypal-lal

Ha PayPal gombot látsz egy online boltban, akkor fizethetsz a PayPal-on keresztül. Ehhez kattints a gombra, az átirányít a Paypal-ra, és csak be kell jelentkezni és meg kell erősíteni a fizetést. Ezután már nem lehet visszavonni a fizetést.

A kereskedő nem lát banki adatokat a PayPal-lal történő fizetéskor. Ráadásul az átutalt pénz azonnal a címzetthez kerül, nincsenek várakozási idők, mint a banki átutalásoknál. Ez a PayPal egyik legnagyobb versenyelőnye a banki átutalásokkal szemben (habár itthon már a banki átutalások is felgyorsultak). Ez gyakran lerövidíti a szállítási időket, mert végül is a kiskereskedőknek nem kell megvárniuk a pénz beérkezését, hanem azonnal elküldhetik az árut.

Ha a vásárlás valamilyen oknál fogva meghiúsulna, a Paypal visszautalja a pénzt a vásárló számlájára.

A fizetés az ügyfelek számára ingyenes, de a kereskedők díjat fizetnek.

Küldj pénzt a barátaidnak

A PayPal segítségével nemcsak online boltokban fizethetsz, hanem pénzt is küldhetsz imserőseidnek vagy családtagjaidnak. Az utalás fogadásához a másik félnek is szüksége van egy PayPal számlára.

Pénzküldéshez először lépj be a webolalon vagy az alkalmazásban, add meg a címzett e-mail címét, az összeget és erősítsd meg a fizetést.

A küldésnek nincs díja, viszont ha váltani kell pénznemek között, tapasztalatom szerint az átváltási árfolyam nagyon kedvezőtlen az ügyfélnek.

Utalás Paypal-ról bankszámlára

A felhasználók ingyenesen utalhatnak PayPal-számlájukról folyószámlájukra. A Paypal számlán nem érdemes sok pénzt tartani. Nincs rá betétgarancia és nem is kamatozik.

Adathalászat a PayPal nevében

Az online bűnözők gyakran hamis e-maileket küldenek a fogyasztóknak azt állítva hogy azok a PayPal-tól származnak. A csalók általában megpróbálják megszerezni a PayPal-fiók bejelentkezési adatait. Ne feledd: A Paypal soha nem fogja kérni a jelszavadat vagy a banki adataidat e-mailben. A bűnözők által alkalmazott másik stratégia, hogy az emailhez mellékleteket csatolnak. Semmiképpen ne tölts le ilyen mellékleteket, ezek rosszindulatú programokat tartalmazhatnak. Egyszerűen töröld az ilyen e-maileket.