Hogy működik a Revolut?

A Revolut az egész pénzügyi szektort felforgatni szándékozó cég. Egy brit fintech startupról beszélünk, mely számos digitális banki szolgáltatást kínál mobilalkalmazásán fiatal, technológiában jártas felhasználók számára.

Itt tudsz új kártyát igényelni

Például:

 • Gyors, egyszerű fióknyitás Android vagy iPhone alkalmazáson keresztül.
 • Külföldi pénzátutalások 29 pénznemben, a 24 országban végzett tranzakciók ingyenesek.
 • Előre fizetett betéti kártya, amely ingyenesen használható a külföldi online boltokban, és olcsó pénzfelvételt biztosít.
 • Ingyenes számlavezetés, egyszerű pénzügyi tervezés és a költségek valós idejű ellenőrzése – mindezt az alkalmazáson keresztül. Különféle kiegészítő szolgáltatások is vannak, amelyek csak havi előfizetéssel rendelkező ügyfelek számára állnak rendelkezésre.

A Revolut azonban nem tökéletes. A médiában mérgező vállalati kultúráról és a pénzmosás elleni küzdelem hibáiról beszélnek. Az adatvédelemmel kapcsolatban is vannak nyitott kérdések.

E fintech előnyeinek és hátrányainak részletes elemzésében megmutatjuk, mire számíthatsz ha regisztrálsz a Revoluton.

Tartalom

A Revolut előnyei

 • Nincs éves díj: A Revolut nem számít fel éves díjat. Függetlenül attól, hogy használod-e a kártyát vagy sem, nem kell számolnod költségekkel. Van egy prémium változat is, de ennek előnyei korlátozottak, és nem kötelező.
 • Egy Ingyenes kártya: A Revolut használata alapvetően ingyenes, de egy fizikai kártya kibocsátásakor van egy szállítási költség.
 • Készpénzfelvétel ingyen: ATM-ből 75000 forintot vehetsz fel naptári havonta. Ezen felül 2% -os díjat kell fizetni.
 • 0% külföldi tranzakciós díj: Ha külföldön devizában fizetnél, nincsenek átváltási díjak. Más kártyáknál 1-2%-os díjjal kell számolni, ami igencsak megdobhatja a nyaralás költségeit.
 • Folyószámla funkciók: A Revolut mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak egy betéti káryát lássunk benne, hanem teljes értékű folyószámla-helyettesítőt. Átutalásokat és állandó megbízásokat hajthatsz végre klasszikus módon, és IBAN-t és BIC-kódot is kaphatsz. Az EU-n kívüli országokba történő SWIFT-utalásokhoz a feladónak meg kell adnia egy hivatkozási számot is, hogy a kifizetés hozzárendelhető legyen a számládhoz.
 • Számlák 25 pénznemben: Revolut-fiókban egyszerre több pénznem is lehet, pl. euró, amerikai dollár, font, svájci frank, kanadai dollár és így tovább. Összesen 25 pénznem elérhető. Ha egy bizonyos pénznemben van bankkártyád és a kártyával fizetsz, akkor először a megfelelő pénznemben szereplő egyenleget terhelik meg.
 • Pénzváltás: 5000 euróig terjedő összeget lehet váltani naptári naponként ingyenesen (ezután 0,5% jutalékért). A Revolut olcsóbb, mint a Transferwise.
 • További fizikai és virtuális kártyák: Általában csak egy kártyát kapsz egy banktól. A Revolut más. Itt több fizikai vagy virtuális kártyát is kérhetsz. A fizikai kártyák azonban nem ingyenesek. A fizikai kártyához további virtuális kártya ingyenesen igényelhető. A további virtuális kártyák szintén pénzbe kerülnek – de természetesen nincsenek szállítási költségek.
 • Nincs hitelkeret: Mivel a Revolut egy brit startup, és a Revolut nem kínál hitelkeretet, így nem befolyásolja a hitelképességet (ellentétben a hitelkártyákkal).
 • Egyszerű ellenőrzés: Az ellenőrzéshez elegendő egy képet feltölteni a személyi igazolvány elülső és hátsó részéről, valamint egy képet amin látszik az arc. A fiókot ezután általában néhány percen belül aktiválják.
 • Érintés nélküli fizetés: A Revolut kártya NFC-vel van felszerelve, ami azt jelenti, hogy kényelmesen fizethetsz érintés nélkül.
 • Google Pay: a Mastercard-ot vagy Maestro-t az Android okostelefonon tárolhatod a Google Pay alkalmazásban, és kényelmesen fizethetsz telefonoddal.
 • Apple Pay: a Revolut is támogatja az Apple Pay szolgáltatást, azaz fizethetsz iPhone-nal fizikai kártya nélkül!

Mennyire komoly cég a Revolut, és érvényes-e a betétbiztosítás?

Mielőtt részletesen kitérnénk az alkalmazás erősségeire és gyengeségeire, fontos megérteni a mögötte álló vállalati struktúrát. Az app mögött egy brit induló vállalkozás áll, amely forradalmasítani akarja a fizetések világát. A Revolut kezdetben banki engedély nélkül működött, 2018 vége óta van banki engedélye. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió betétbiztosítása, amely 100 000 euróig védi a betéteket, a Revolutra is érvényes. Fontos megjegyezni, hogy a betétbiztosítás minden esetben országosan szerveződik – tehát a lett betétbiztosítás érvényes, nem a magyar, ami vészhelyzetben kellemetlenebb lehet egy magyarnak.

Mennyi felhasználója van a Revolutnak?

A 2020 februári információk szerint a Revolutnak 250 000 magyar ügyfele van. A cég nem árulja el, hogy ténylegesen hányan használják rendszeresen a Revolut alkalmazást. Az úgynevezett „aktív felhasználók” száma nem jelenik meg az egyes országok esetében..

A Revolut összesen több mint 10 millió felhasználóval rendelkezik a cikk írásakor.

Indokolt a nagy lelkesedés?

Ez a nézőpont kérdése.

A fogyasztó szempontjából természetesen üdvözölni kell mindent, ami kihívást jelent a hagyományos pénzintézeteknek. A helyi bankok nem modernizálnak egészen addig, amíg nem muszáj.

A az alacsony díjszabás szintén üdvözlendő: A külföldi bankkártyás vásárlásoknál a magyar bankok előnytelen árfolyamokat kínálnak.

Kinek jó a Revolut?

Szakértők szerint a Revolut olyan felhasználók számára előnyös, akik rendelkeznek iPhone vagy Android okostelefonnal, alkalmazásokat használnak, és szükségük van egy második bankkártyára nyaraláshoz vagy devizában történő online vásárláshoz.

Az okostelefonos alkalmazás mögött álló vállalat brit és litván banki licenccel dolgozik Európában.

Működik az Apple Pay a Revolut-tal?

Igen, teljeskörűen használható.

A Revolut hátrányai a felhasználó szempontjából

Az ingyenes alapajánlat viszonylag alacsony havi korlátokkal rendelkezik a készpénzfelvételre és a nemzetközi átutalásra. Ha magasabb összegeket akarsz mozgatni, előfizetést kell kötnöd.

A kártyás fizetések feldolgozása az elmúlt években technikai problémák miatt nem mindig működött. Az oknak a külső partnerekre hivatkoztak.

Nagy összegek kifizetése után késések lehetnek a belső kontrollok miatt, így az átutalt összegek sokáig nem állnak rendelkezésre.

A Revolut felhasználói beszámoltak a díjak véletlenszerű változásairól. is

Az online támogatás néha nagyon túlterhelt.

Kérjem a fizetésemet a Revolut számlámra?

Nem. Véleményem szerint ez nem tanácsos.

Ugyan én még nem próbáltam, de a szerintem a legtöbb cég nem fogadja el a Revolutos számlaszámot mint célszámlát. Ugyanis a magyarok litván számlaszámot kapnak. Így a fizetésedet egy külföldi számlára kéne utalni. Ez a munkaadónak plusz költséget jelent.

Ez azonban változhat a jövőben. Ha be is vezetnek magyar számlaszámokat, én még mindig tartanék tőle, hiszen nincs helyi ügyfélszolgálat és máshogy működnek a folyamataik, mint egy magyar banknál.

Hogy tölthetem fel pénzzel a Revolut kártyát?

A legegyszerűbb módja bankkártya használata. Olyan, mintha egy webshopban vásárolnál, csak a pénz a Revolut számládon jelenik meg. Ilyenkor a pénz azonnal megjelenik a számládon.

Lehetőség van átutalásra is. Én személy szerint ezt akkor használtam, amikor egyébként is külföldről vártam utalást devizában. Ilyenkor az átfutási idők hosszabbak, akár egy hetet is igénybe vehet.

A harmadik lehetőség pedig az, hogy Revolut számlával rendelkező ismerősöd küld neked a Revoluton belül pénzt. Ez is azonnali tranzakció.

Mi a helyzet a pénzmosással?

A múltban voltak ilyen problémák.

Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozója, az FCA vizsgálja, hogy a Revolut 2018-ban több hónapig letiltotta-e az egyik automatikus felügyeleti eszközét. A vezérigazgató a médiajelentéseket valótlannak utasította el.

Tény: körülbelül 800 alkalmazott kevesebb, mint negyede felelős a megfelelésért, vagyis a törvények és irányelvek betartásáért. Milliós ügyfélkörrel néznek szembe, amely gyorsan növekszik. A pénzügyi bűnözés ellen automatikus algoritmusokat használnak.

Milyen az ügyfélszolgálat?

Segítséget azz appban chaten lehet kérni. A trustpilot.com értékelő portálon a felhasználók véleményének többsége pozitív.

Ha a hivatalos segítségnyújtás lassú, érdemes meglátogatni a community.revolut.com-ot, mely egy nyilvános fórum, ahol a többi felhasználótól is tanácsot lehet kérni.

Ki áll a Revolut mögött?

A fintech startupot 2015-ben Londonban alapította Nikolay Storonsky és Vlad Yatsenko.

Motivációjuk az volt, hogy a bankok lassan vezették be a modern szolgáltatásokat. Az alapítók felismerték, hogy a fiatalabb felhasználók szeretnek mindent a mobiljukon intézni.

Storonsky a harminca éveiben jár, Moszkvában tanult fizikát, 15 éve él Nagy-Britanniában és brit állampolgár. Előtte a Credit Suisse és a Lehman Brothers kereskedőjeként dolgozott.

Üzleti partnere, a szintén 35 éves és brit Vlad Yatsenko ukrán és lengyel gyökerekkel rendelkezik, és Németországban nőtt fel. Az informatikus korábban a Credit Suisse és a Deutsche Bank szoftverfejlesztője volt.

Közös vállalatuk már régóta elnyerte az „unikornis” státuszt, így a több milliárd dolláros tech-startupok klubjához tartozik, amelyek még nincsenek a tőzsdén. A legfrissebb becslések szerint a Revolut értéke 1,7 milliárd dollár. A befektetők pedig állítólag sorban állnak, hogy beszállhassanak.

A Revolut hasonlít az Uber-hez?

Bizonyos párhuzamok valóban vannak. Az üzleti modell a gyors növekedését ösztönzi, az alkalmazottakra hatalmas nyomás nehezedik a siker érdekében, ennek megfelelő mellékhatásokkal.

Jatsenko 2018-ban a Twitteren keresztül próbált közelebb kerülni az Uberhez, eredmény nélkül.

Storonsky pedig előszeretettel hasonlítja a Revolutot az ellentmondásos amerikai taxicéghez, és pozitívan blogol az Airbnb-ről. Mindkét technológiai cég ismert az asszertivitásáról és a szabályok figyelmen kívül hagyásáról.

A Wired szerint a Revolutnak belső problémái vannak, a volt alkalmazottak szerint a gyors növekedés magas személyi költségekkel jár – fizetetlen munkával, elérhetetlen célokkal és sok felmodással.

Pénzküldés a Revoluton belül

Felhasználók egymás között ingyen küldhetnek pénzt. Az alkalmazás beolvassa a telefonkönyvet, telefonszám alapján pedig kiválaszthatjuk a címzettet. Alapvetően tehát telefonszám alapú a szolgáltatás. Ez azonben nem tökéletes megoldás, hiszen a már nem használt telefonszámokat újra kioszthatják a szolgáltatók. Érdemes tehát biztosra menni, hogy jó telefonszámot használunk.

A cikkben leírt információk a cikk írásakor érvényesek. Azokat a Revolut időközben változtathatja, ezért mindig ellenőrizd náluk.