A pénz pszichológiája

Az emberek azóta a pénz megszállottjai, amióta léteznek nyilvántartások. Bár a pénz utáni hajsza nem úgy tűnik, hogy sokat változott volna az évek során, az, ahogyan a pénz megszerzéséhez folyamodunk, igen. Gyakran hívnak munkahelyi stressztesztek elvégzésére vagy vezetők felügyeletére, akik pénzügyi stresszhelyzetben vannak, például állásvesztés vagy üzleti csőd esetén. Gyakran azon kapom magam, hogy megfigyelem, hogyan reagálnak az emberek a pénzükkel kapcsolatos stresszhelyzetekre, és elkezdtem észrevenni azokat a közös témákat, amelyek újra és újra visszatérnek.

Stresszhelyzetek és rossz pénzkezelés

A pénzügyi stresszhelyzetben lévő emberek gyakran túlterheltek és túlfeszítettek, ami rossz pénzkezeléshez vezethet. Az egyik első dolog, amit stresszhelyzetben tehetnek, hogy visszavesznek a költekezésből, különösen olyan dolgokból, amelyek feleslegesek és további pénzügyi nehézségeket okozhatnak. Például előfordulhat, hogy nem mennek el kávézni a barátaikkal vagy a családjukkal, mert ez olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak, amikor a pénzügyeik már így is feszültek. Hasonló módon tartózkodhatnak a nagy értékű vásárlásoktól (pl. drága bútorok vagy autók), mert nem engedhetik meg maguknak.

Az ilyen jellegű döntések – amelyek nem szándékosak, hanem inkább a stressz következményei – hatással vannak a jövőbeli pénzügyi jólétükre, mivel csökkentik az esélyüket arra, hogy sikeresen, pozitív módon gazdálkodjanak a pénzükkel. A legfontosabb tanulság mindebből az, hogy bár a pénz hihetetlenül hasznos és azonnali kielégülést nyújthat, ugyanakkor ennek épp az ellenkezője is lehet. Rossz kezekben rendkívül káros és akár érzelmileg romboló is lehet.

Miért küzdenek az emberek a pénzkezeléssel?

Az emberek azonnali kielégülés iránti vágya okozza a legtöbb problémát a pénzkezelésükkel kapcsolatban, amikor pénzügyi stresszben vannak. Ahogy fentebb említettem, lehet, hogy visszavesznek a költekezésből, de nem csak ezt teszik. Lehet, hogy megpróbálnak többet megtakarítani, de ez is problémás lehet. Amikor már így is olyan helyzetben van, hogy nincs elég pénze az alapvető szükségleteinek kielégítésére, a legutolsó dolog, amire szüksége van, hogy még többet tegyen félre. Ez az, ami miatt még jobban meg fog küzdeni a pénzügyeivel. Az is lehetséges, hogy hazudnak maguknak arról, hogy mennyi pénzük van valójában, ami miatt azt gondolják, hogy lényegesen nagyobb pénzügyi nehézségekkel küzdenek, mint amilyenekkel valójában rendelkeznek.

Nem arról van szó, hogy ezek az emberek nem akarnak felelősen bánni a pénzükkel, hanem arról, hogy pszichológiailag nincsenek felkészülve arra, hogy jól kezeljék a pénzügyeiket, és még ha úgy is tesznek, mintha így lenne, a viselkedésük általában másról beszél. Az egyik legjobb dolog, ami segíthetne nekik abban, hogy sikeresen kezeljék a pénzüket, az a megfelelő pszichológiai eszköz lenne, amely segíthetne nekik rájönni, hová megy a pénzük, mennyi van a birtokukban, és mi okozza azt, hogy egyáltalán pénzügyi nehézségekbe kerültek.

Addig is fontos szem előtt tartani, hogy a mögöttes problémák, amelyek miatt valaki pénzügyi stresszt tapasztal, általában többről szólnak, mint a pénzkezelésükről. Ez több tényező kombinációja is lehet, például egy nem támogató család vagy partner, gyenge szociális készségek, vagy akár egy egészségtelen hajlam arra, hogy a pozitívumok helyett a negatívumokra koncentráljon. Ha például a munkahelyén nagy stressznek van kitéve, és minden nap hazaérve azon aggódik, hogy mi minden nem megy jól, ez negatívan befolyásolhatja a pénzügyeit. Nem csak a pénzről van szó – hanem arról, hogy mi az, ami miatt egyáltalán aggódsz a pénz miatt.

Milyen eszközökre van szükségem?

Minden nap az egyik első dolgom, hogy felmérjem, milyen eszköztár szükséges ahhoz, hogy valakinek megfelelően tudjak segíteni. Pénzügyi stresszhelyzet esetén ez azt jelenti, hogy felmérem, hogy az illető rendelkezik-e a pénzével való sikeres bánásmódhoz szükséges pénzügyi műveltséggel, számolási készséggel és a személyes pénzügyek megértésével. Ha nem, akkor lehet, hogy itt az ideje megfontolni, hogy a személyes pénzügyi tanácsadó megfelelő-e a számukra.

Bár bizonyára vannak olyan esetek, amikor egy képzett szakember előnyösebb lehet, mint amit az illető egyedül is megtanulhat, ha őszintén nem tudja kezelni a pénzügyeit, jobb lehet, ha elkerüli a pénzügyi stresszt, és minél hamarabb segítséget kér. A pénzügyek megfelelő kezelésének megtanulása komoly kihívást jelenthet, különösen, ha nincsenek meg a megfelelő eszközök, amelyek megkönnyítenék ezt. Az is könnyen előfordulhat, hogy a pénzügyei rendezetlenné és kaotikussá válnak, ha nincsenek meg a megfelelő eszközök ahhoz, hogy így is maradjanak.

Az olyan eszközök megfelelő használata, mint a költségvetés és a kiadások nyomon követése, elengedhetetlen ahhoz, hogy a pénzügyek felett tartsa a szemét. Ezen eszközök nélkül rendkívül könnyű olyan helyzetbe kerülni, amikor nem tudod, hogy mire költöd a pénzed, de az biztos, hogy messze van attól, amire kellene. Annak alapos átgondolása nélkül, hogy mire költi a pénzét, nehéz lehet megmondani, hogy hova megy, mennyi van a pénze, és hogy képes-e megtakarítani a jövőbeli kiadásokra. Ebben segít egy olyan eszköz, mint a Kanban. Vizuálisan megjeleníti a teljes pénzügyi előzményeit, így könnyen nyomon követheti, hogy mire költi a pénzét, és hogy a pénzügyi céljai eléréséhez vezető úton van-e vagy sem.

Egy ilyen eszköz használata segíthet meghatározni, hogy hol legyenek a prioritások, amikor a pénzéről van szó, és segíthet megállapítani, hogy valóban olyan helyzetben van-e, amikor nincs elég pénze ahhoz, hogy kielégítse az igényeit. Ha igen, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy átgondolja, hogy a hosszú távú pénzügyi jólétét szolgáló helyes döntéseket hozza-e meg. Ha nem biztos benne, akkor a legjobb, ha segítséget kér egy hitelesített személyes pénzügyi tanácsadótól, aki végigkíséri Önt egy olyan szilárd pénzügyi alap létrehozásának folyamatán, amelyre a jövőben építhet.